2014. augusztus 30., szombat

Tudnivalók az önkormányzati választásról

Négy éve ilyenkor már javában dübörgött a választási kampány rekordszámú képviselő- és polgármesterjelölttel. Akkor megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat az önkormányzati választásról. Mivel újra választásra készülünk, kiegészítettük az akkor írtakat a változásokkal. Csak a ránk vonatkozó dolgokkal foglalkoztunk. Ha valami érdemleges kimaradt volna, szívesen vesszük a kiegészítést.
A helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásának időpontja 2014. október 12. vasárnap. A megválasztott képviselők mandátuma immáron öt évre szól, megbízásukat 2019-ig gyakorolhatják.
A választás egyfordulós (sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs), amely az ország település szerkezetéhez igazodva településtípusonként más-más elemekből áll össze.
A 10 000 vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás választási rendszerben választják meg, ahol a település egy választókerületet alkot. A települési önkormányzat képviselőtestülete tagjainak száma a 2014. január 1-jei lakosságszám alapján került meghatározásra.
Az önkormányzati választásokon szavazhat minden magyar és nem magyar állampolgár, aki legalább 18 éves és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon.

Kiket választhatunk?

Aki 10 000 vagy annál kevesebb lakosú településen lakik, három szavazólapot kap.
  1. Megválaszthatjuk a település polgármesterét, a szavazólapon lévők közül 1 jelöltre szavazhatunk.
  2. Megválaszthatjuk a település önkormányzatának képviselőtestületét, Kengyelen maximum 6 jelöltre szavazhatunk.
  3. Megválaszthatjuk a megyei közgyűlés tagjait, a megyei listás szavazólapon 1 listára adhatjuk le szavazatunkat.

Az ajánlásokról

Érvényesen csak az a választópolgár ajánlhat jelöltet, aki a választókerületben lakóhellyel és választójoggal rendelkezik. Ajánlani csak a lakóhely szerinti választókerületben induló egyéni listás jelöltet, a lakóhely szerinti megyei közgyűlési listát, illetve polgármesterjelöltet lehet.
A választópolgár ajánlását az ajánlóíven teszi meg, melyet nevének, személyi azonosítójának, magyarországi lakcímének és anyja nevének feltüntetése mellett saját kezű aláírásával kell ellátnia. A választópolgár jelenlétében adatai más által is rávezethetők az ajánlóívre, azonban saját kezű aláírása ebben az esetben is elengedhetetlen feltétel.
A választópolgár jelölési fajtánként több jelöltet vagy listát is ajánlhat, azonban egy jelöltet, illetve listát érvényesen csak egy ajánlással támogathat.
A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma (ebbe beleértve a megyei jogú várost is) alapján kell meghatározni. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez 19 fő. A megyei közgyűlés tagjainak száma szintén a 2014. január 1-jei lakosságszám alapján került meghatározásra.
  1. Polgármesterjelölt az, akit a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka jelöltnek ajánlott (Kengyelen 90 érvényes ajánlás).
  2. Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott (Kengyelen 30 érvényes ajánlás).
  3. A megyei választókerületben listát állíthat az a jelölő szervezet, amely a választókerület választópolgárai 0,5 százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölő szervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai 1 százalékának, de legalább 2 000 választópolgár közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak. Mivel a megyei jogú város nem része a választókerületnek, ezért az abban lakóhellyel rendelkező választópolgár érvényesen nem ajánlhat megyei listát.
A jelöléshez szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője, illetve a területi választási iroda vezetője állapítja meg 2014. augusztus 18–án.
Kengyelen a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 2 995 fő.
Ajánlások 2014. augusztus 25-től gyűjthetőek. A képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek szeptember 8-án 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat.

Az eredmény megállapítása

  1. Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.
  2. Képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú szavazatot elért jelöltek közül melyik szerez mandátumot. Ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek megválasztották, az egyéni listáról törölni kell, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.
  3. A megyei listák a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz. Nem kap mandátumot a jelölő szervezet megyei listája, ha a leadott érvényes szavazatok 5 százalékát nem érte el, vagy a közös megyei lista, ha a megyei listákra leadott érvényes szavazatok tíz százalékát, kettőnél több jelölő szervezet által állított közös megyei lista esetében tizenöt százalékát nem érte el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése