2010. szeptember 19., vasárnap

Apponyi Virginia

Apponyi Geraldine
Albánia 1912-es megalakulása után Ahmed Zogut (1895–1961), az erős dohányos és szenvedélyes pókerjátékos hírében álló férfiút 1928-ban albán királlyá koronázták. I. Zogu, 1938 áprilisában vette feleségül a szépséges Apponyi Geraldine-t (1915–2002), egy magyar főnemesi család sarját. Ez részünkre azért volt szenzáció, mert a mohácsi vész óta nem volt magyar királyné európai trónon.
A királyi párnak Tiranában 1939. április 5-én fia született, Léka néven. Három nap múlva azonban a családnak menekülnie kellett, mert a fasiszta olasz csapatok megszállták az országot.
Száműzetésben
Görögországtól Angliáig számos országon keresztül utaztak, itt-ott letelepedve egy-két évre. 1946 januárjában Zogu formálisan is lemondott az albán trónról, majd rá egy hónapra Faruk egyiptomi király meghívására huszonhárom családtagjával együtt Alexandriába költözött. Az exkirály 1961-ben halt meg, miután felesége birtokot vásárolt Spanyolországban, ahonnan 1979-ben kellett távozniuk. A 2002-ig terjedő időszakban ezután a dél-afrikai Johannesburg mellett élt a család, egy védett lakóparkban.
Az albán nemzetgyűlés 2002-ben visszahívta Dél-Afrikából a királyi családot, s visszaadta neki a tiranai királyi kastélyt és a durresi nyaralót. I. Zogu király asszonya, Apponyi Geraldine a tiranai visszatérés őszén, 87 éves korában halt meg és szinte vele együtt távozott húga, Virginia, aki ugyanakkor Budapestre tért vissza.
Hazatérés
Az Apponyi grófkisasszonyok szülei: gróf Apponyi Gyula politikus és Gladys Virginia Stewart amerikai milliomosnő. Közülük Virginia életútjáról nagyon keveset tudunk, talán, mert élete kevésbé volt érdekes az újságírók és a közérdeklődés számára.
Virginia grófnő háromszor ment férjhez, mindannyiszor magyar nemeshez. Első házasságából két gyermek született, Baghy Júlia és Baghy András. Életének utolsó szakaszát nővére dél-afrikai birtokán töltötte, sőt, a Tiranába való költözést is vállalta. Geraldine királyné halálát követően pontosan két hétre Virginia is elköltözött a földi létből. A sors megadta neki a lehetőséget, hogy a több mint hat évtizede nem látott szeretett Budapestjén hajthatta örök álomra a fejét.
Síremlék
Hogy miért érdekes számunkra ez a történet? Azért, mert Apponyi Virginia grófnő, saját elmondása szerint, életének legszebb éveit Pusztakengyelen töltötte. Valószínűleg, éppen ezért volt kívánsága, hogy halála után, földi maradványait, első férje családjának temetkezési helyén helyezzék örök nyuga­lomra.
2002. novemberében temették tehát a grófnőt, a bagimajori Szent Imre kápolna kriptájába, volt férje, Baghy András és annak családja mellé.
Itt készült utolsó felvételünk, de bárki személyesen is meglátogathatja a kápolnát.

Szerző: Csibrány István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése